Close

1-3 dages levering | Fri fragt ved køb over 499,- | 14 dages returret

Graviditetens informations-overload

infi

For nylig afholdt jeg fødselsforberedelse for et par, som havde rigtig mange gode refleksioner, omkring det man går igennem under graviditeten. Der er mange forandringer både fysisk og psykisk, samtidig med at der er utrolig meget ny viden og ting, man skal forholde sig til. Den gravide havde nogle rigtig gode pointer, som jeg har fået lov at dele med jer:

 

”Der findes flere apps, man som kommende forældre kan downloade. De apps, jeg har beskæftiget mig med, har givet information om babys udvikling fra uge til uge samt info om udviklingen i den gravide krop, hvilket har været spændende og interessant at følge for mig som gravid.

 

Nogle apps har også såkaldte tjeklister, som kan give et overblik over, hvad der kan være brugbart at anskaffe sig forud for, at der kommer en lille ny ind i tilværelsen. Det kan som sagt give overblik og information, og for nogle er det måske en stor hjælp og rart med noget konkret at forholde sig til, men jeg oplevede det samtidig som et informationsoverload og en fornemmelse af, at hvis ikke jeg havde alt klar fra den pågældende liste inden fødslen, så var jeg måske ikke en god nok kommende forælder. Der er i forvejen mange anbefalinger med hvad man må og ikke må som gravid, som man i et eller andet omfang også skal forholde sig til.”

Gravid som venter første barn

Graviditetens informations-overload

Har informationsmængden taget overhånd?

Fagpersoner, politikere, forskere og mødre, har så travlt med at guide gravide og nybagte mødre på vej. Det er højst sandsynligt venligt ment, som et forsøg på at skabe gode og sunde familier. ”Følg denne guide/plan, så du ikke behøver at gøre alt det der er skadeligt, dumt eller besværligt”. Men spørgsmålet er om det er en hjælp, og om det overhovedet skaber gode og sunde familier. For måske har informationsmængden taget så meget overhånd, at det netop er blevet umuligt at gøre det ”rigtigt”. I stedet bliver man stresset, bange og bekymret for, om man nu har gjort det hele ”rigtigt” eller om man har overset noget. Det kan vel på et eller andet plan kaldes misforstået hjælp og omsorg. Herunder kan du læse om den gravides refleksioner og om hendes behov for at frigøre sig fra idealet om at være den perfekte mor. 

Graviditetens informations-overload

”Det føles som et decideret projekt at få et barn”

”I et samfund præget af bl.a. præstation og glansbilleder på de sociale medier kan vi let komme til at måle os med andre. Jeg kan mærke, at jeg som kommende forælder har behov for at befri mig fra et ideal om at være perfekt, da det er umuligt at leve op til og der intet godt kommer af at slå sig selv i hovedet eller føle sig utilstrækkelig.

 

Det kan føles som et decideret projekt at få et barn, med al den information, der findes derude, også i form af tjeklister og løftede pegefingre. Og på en eller anden måde bliver jeg nødt til at sortere i informationsstrømmen i forhold til, hvad der er brugbart for mig. Graviditet, forberedelse på forældreskabet, det at blive og være forældre – det er en menneskelig forandring og udvikling med mange forskelligartede følelser involveret, og vi prøver alle at gøre det bedste, vi kan. ❤️

Gravid som venter første barn

 

Jeg synes, at det er så fint skrevet. Nogle vil måske opleve tjeklister og information, som lige det de har behov for. Det kan være det, der giver dem tryghed og et ”facit” på et område, hvor så mange har en holdning, inputs, videnskabelige artikler og så videre. Andre vil føle sig fuldstændig blæst bagover af information, da det kan være svært at rumme og sortere i. Der er ikke nogen rigtige eller forkerte reaktioner. Det vigtigste er at du mærker efter hos dig selv: Hvad har du brug for? Hvad er de gode valg for dig?


Måske føler jeg mig netop lidt ramt og skyldig i den gravides kritik, for jeg er jo selv med til at lukke informationen ud. Men hvis jeg skal forsvare mig selv lidt, så er jeg lige så meget med til at guide de gravide og nybagte forældre i, hvordan de skal sortere i den viden og information, de modtager. Jeg bruger lige så meget tid på at fjerne alle ”bør” og ”skal” opgaverne fra deres skuldre, som jeg giver dem viden og gode råd til at få en gode graviditet, fødsel og barsel. Jeg har ikke en forventning om, at gravide og deres partner er eksperter på graviditet, fødsel og barsel. Det er jo netop der, jeg kan støtte op som fagperson. Så mit råd vil være, at man indimellem skal lukke ørerne, så man kan høre hvad man selv tænker. Tag det med ro, det hele skal nok gå, og hvis du er i tvivl så spørg om hjælp.


Tak til den gravide for at dele sine tanker og refleksioner!


Ønsker du at dele dine tanker og refleksioner, så er du velkommen til at skrive en mail til Jordemoderen på kontakt@mamamater.dk

Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder. 

2 Comments on “Graviditetens informations-overload

Sine
8. maj 2021 at 21:37

Det er da så rigtigt! Det er så mega svært som kommende mor at vide, hvad man skal sortere fra. I sær efter en abort, hvor man bare rigtig rigtig gerne vil gøre alting så rigtigt, så der ikke går noget galt.

Svar
Jordemoderen
9. maj 2021 at 16:22

Ja, det er fuldt forståeligt. Ved sådan en graviditet kan glæden hurtigt blive overskygget af frygt og bekymring. Her kan man have et ekstra stort behov for at stille de tvivlsspørgsmål man har undervejs, hvilket jo er fuldt forståeligt.

Tak for din kommentar! <3

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bæredygtigt moderskab

Relaterede artikler

Amning og de dyrebare dråber

Amning og de dyrebare dråber

Amning og de dyrebare dråber Brystets forberedelse til amning Brystet ændrer sig under graviditeten, hvor forberedelsen til amningen allerede starter. Denne udvikling er hormonelt betinget,

Pigmentforandringer i graviditeten

Pigmentforandringer i graviditeten

Pigmentforandringer i graviditeten Pigment-forandringer i graviditeten Pigmentforandringer i huden er et meget normalt fænomen for gravide, da det forekommer hos op til 90 %. Det

Graviditetens informations-overload

Fagpersoner, politikere, forskere og mødre, har så travlt med at guide gravide og nybagte mødre på vej. Det er højst sandsynligt venligt ment, som et forsøg på at skabe gode og sunde familier.

Kvinder og stress

Kvindeliv, jordemoderliv og stress

Fagpersoner, politikere, forskere og mødre, har så travlt med at guide gravide og nybagte mødre på vej. Det er højst sandsynligt venligt ment, som et forsøg på at skabe gode og sunde familier.

Få bæredygtige nyheder i din indbakke!