



Brystet ændrer sig under graviditeten, hvor forberedelsen til amningen allerede starter. Denne udvikling er hormonelt betinget, og de ændringer der sker i brystet kan ikke undgås.
Det er afgørende for mælkeproduktionen, at brystet bliver tilbudt til barnet hurtigt efter fødslen, og at barnet sutter ofte og tilstrækkelig længe ved hvert ammemåltid.
Det er hormonet prolaktin, som stimulerer mælkeproduktionen. Prolaktin udskilles i hypofyseforlappen, og niveauet af hormonet stiger under graviditeten. Efter fødslen falder udskillelsen, men det forbliver forhøjet, hvis moderen ammer eller malker ud. Hvis brystet derimod ikke stimuleres, falder niveauet af prolaktin til normalniveau på 1-2 uger. Prolaktin følger en døgnrytme, hvor niveauet er højere om natten end om dagen, hvilket man kan bruge aktivt ved behov for at øge mælkeproduktionen. Så har du en oplevelse af mælkeproduktionen er aftagende, eller har du en fornemmelse af, at dit barn har brug for mere mælk, end du har til rådighed i brysterne, så er hyppigere eller længerevarende amninger i løbet af natten en god måde at få stimuleret mælkeproduktionen på. Det kan være nogle hårde døgn, så hvis det er muligt er det en god ide, at få sovet nogle lure med baby i løbet af dagen.
Forudsætningerne for at mælkeproduktionen opretholdes, er at brystvorten stimuleres, og at brystet bliver tømt, derfor siger man at mængden og produktionen af modermælk afhænger af udbud og efterspørgsel (altså hvor meget mælk der er i brystet, og hvor meget barnet stimulerer og tømmer brystet).
Modermælk består af vand, laktose, aminosyrer, fedt, vitaminer og mineraler. Det stammer fra moderens blod og dannes i de mælkeproducerende celler. Modermælken tilpasses efter barnets behov, både i forhold til mængden og sammensætningen. Sammensætningen ændrer sig løbende, både under måltidet, men også i løbet af dagen og igennem hele ammeperioden.
Man kan opdele modermælken ud fra forskellige stadier eller faser. Den første mælk hedder råmælk eller kolostrum, derefter kommer overgangsmælken og endeligt kommer den modne mælk.
Råmælk eller kolostrum er den første mælk der vil være til stede i brystet i de første dage efter fødslen. Mælken er gullig, tyk og med en høj koncentration af protein. Proteinet består af valleprotein, som er let fordøjelig og proteinet kasein, som er svært at fordøje. Forholdet mellem de to proteiner er i modermælken 90:10. En del af valleproteinet indeholder bl.a. antistoffer, der lægger sig på barnets tarmoverflade, som en beskyttende hinde, hvilket har en beskyttende effekt overfor sygdom.
Råmælk indeholder også store mængder hormon og vækstfaktorer, som er med til at modne barnets tarm.
I det første døgn efter fødslen er mængden af råmælk meget lille, men kan variere fra knap 10 til 100 ml. Barnets mavesæk er meget lille i starten, man plejer at sige at den er på størrelse med en valnød, hvorfor mængden af råmælk indeholder præcis den mængde som barnet kan rumme til en start. Mængden stiger hurtigt i takt med at barnets mavesæk udvider sig.
Den første mælk består altså af små dyrebare dråber, som har rigtig mange gavnlige effekter for barnet.
Den modne mælk indeholder pr. 100 ml i gennemsnit ca. 1 g. protein, 7 g. kulhydrat og 4 g. fedt, mens resten er vand. Det vil sige at næsten 90 % af mælken består af vand.
Proteinet i den modne mælk består af det let fordøjelige valleprotein og kasein, som er sværere at fordøje. Forholdet mellem valleprotein og kasein i den modne mælk er ca. 60:40.
Kulhydratet i den modne mælk består af 80-90 % laktose og derudover består det af nogle kulhydrater, der stimulerer tarmens mælkesyrebakterier. Det er virkelig smart, da mælkesyrebakterierne hæmmer væksten af de dårlige sygdomsfremkaldende bakterier.
Fedtet i modermælken består af omkring 98 % flerumættede fedtsyrer, som påvirkes af moderens kost efter fødslen.
Fedtindholdet i modermælken ændrer sig i løbet af et ammemåltid. Det starter med at være lavt og slutter med at være højt. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på, at barnet sutter tilstrækkelig længe, så det får noget af den fede mælk, som mætter, så mælken ikke kun slukker barnets tørst.
Fedtindholdet i modermælken ændrer sig også i løbet af døgnet. Tidligt på dagen, hvor der er meget mælk er fedtindholdet lavt, hvor det senere på dagen er højt.
Barnet får de vitaminer og mineraler det har brug for fra modermælken, bortset fra K-vitamin og D-vitamin, hvorfor det er de vitaminer, man er opmærksom på, at barnet får tilført. Jernindholdet i modermælken er også lav, men barnet er god til at optage den mængde der er.
Amning er naturligt og smart, men det er ikke altid amning bare kører. Oplever du udfordringer med amning, er det vigtigt at søge råd og vejledning inden amningen kører helt af sporet. I min praksis som privat jordemoder møder jeg mange barslende som kæmper med amningen. Det kan både skyldes:
Og mange andre grunde.
Rundt om i landet findes der forskellige muligheder for at søge hjælp til amning, så find ud af hvad der findes i dit område. Jeg er selv privat jordemoder i Slagelse og tilbyder ammehjælp, som oftest foregår i den gravides eget hjem på hele Sjælland eller i min klinik.
Mama Mater sælger nogle gode produkter der kan hjælpe din amning på vej eller gøre det mere behageligt på en bæredygtig måde. Vi har bl.a. de populære brystpumper fra Haakaa, som er smarte og skånsomme for brystet. De aktiveres via vakuum og kan selv sidde fast, så du har hænderne fri til andre gøremål. Vi har også ammebrikker fra Medela i forskellige størrelser. Du kan finde produkter der henvender sig til amning her eller se et udvalg af produkter til amning herunder.
Rigtig god amning! <3
Amning og de dyrebare dråber Brystets forberedelse til amning Brystet ændrer sig under graviditeten, hvor forberedelsen til amningen allerede starter. Denne udvikling er hormonelt betinget,
Pigmentforandringer i graviditeten Pigment-forandringer i graviditeten Pigmentforandringer i huden er et meget normalt fænomen for gravide, da det forekommer hos op til 90 %. Det
Fagpersoner, politikere, forskere og mødre, har så travlt med at guide gravide og nybagte mødre på vej. Det er højst sandsynligt venligt ment, som et forsøg på at skabe gode og sunde familier.
Fagpersoner, politikere, forskere og mødre, har så travlt med at guide gravide og nybagte mødre på vej. Det er højst sandsynligt venligt ment, som et forsøg på at skabe gode og sunde familier.
© Mama Mater 2023 | Skovvejen 33 4200 Slagelse - VAT No.: DK 40096086